dinsdag 26 mei 2015

Presentatie LOB en herontwerp op het Connect College

Presentatie LOB op het Connect College

Een greep uit de dia's van de presentatie over LOB op het Connect College voor de praktijkdocenten van de bovenbouw. Deze presentatie ga ik 3 juni houden voor het personeel en directie. Hierin ga ik uitleggen wat de vernieuwing inhoudt voor LOB en welke rol mijn herontwerp hierin speelt. Een aantal onderdelen van mijn herontwerp, zoals reflectieformulier en training docenten wordt volgend schooljaar uitgevoerd op school. Binnen LA5 ga ik hiermee verder met een ontwerpgericht onderzoek naar de loopbaancompetenties van de leerlingen. 






zaterdag 16 mei 2015

Mindmanager

Vandaag de laatste hand gelegd aan de mindmap. Klik op mindmanager beneden in de blog en je kunt het hele verloop zien.

Mindmanager

Mindmanager

Hieronder zie je achtereenvolgens de ontwikkeling van de map in de mindmanager. Even extra hierin gezet voor het downlaoden in pdf.













Mijn herontwerp

Na feedback van mijn leerteam, Adriaan en de expert Pedro de Bruyckere, hieronder de link naar mijn trapmodel en herontwerp.

https://www.dropbox.com/s/wms954ifrdwa88s/onderwijsherontwerp%206%20mei.docx?dl=0

Voor de lezer; feedback op aparte pagina

De feedback van mijn leerteam over de curriculumanalyse en herontwerp vind je onderaan het Blog bij curriculumanalyse en ontwerpen van onderwijs.

Curriculum analyse bijschaven

Na de beoordeling van Michiel met een 7 voor mijn curriculumanalyse wilde ik toch nog even de puntjes op de i zetten. De beoordeling van Michiel meegenomen en verwerkt in mijn analyse. Als tweede model de Deming Circel erbij gezet. Dit blijf ik een mooi model vinden. Bij onderwijsontwikkelingen wordt vaak vergeten om de cirkel rond te maken. Nieuwe ontwikkelingen worden met groot enthousiasme van de maker geintroduceerd en uitgevoerd. Uiteindelijk wordt het nauwelijks geevalueerd en stopt de ontwikkeling weer. Het is zo belangrijk om verbetering te krijgen, door de evalueren en de plannen weer bij te stellen.

De curriculumanalyse zet ik niet op dit blog. Dit op verzoek van de directie van mijn school.


vrijdag 15 mei 2015

docententraining

Pedro de Bruijckere was de expert van ons leerteam. Ongelofelijk wat deze man een kennis aan onderwijstheoriën in huis heeft en hij gaf hele goede feedback. Hij kwam met het idee om de docenten/mentoren vooral te trainen voor het ontwikkelen van loopbaancompetenties bij de leerlingen. Met zijn advies ben ik aan de slag gegaan. Ik heb vooral gebruik gemaakt van onderstaande boeken. Hiermee heb ik een mentoren/coach training opgezet, die we volgend schooljaar als opzet willen gaan gebruiken op school. Aan mijn teamleider het advies gegeven om Rubert Spijkerman, die 2 van onderstaande boeken geschreven heeft, te benaderen voor de training.







dinsdag 12 mei 2015

Vergadering vernieuwing VMBO

Dinsdag 12 mei samen met mijn teamleider gewerkt aan de vernieuwing van het VMBO. Met behulp van kaarten de profielmodules en keuzevakken visueel gemaakt. Volgende week dinsdag ga ik een presentatie geven over LOB aan het team en gaan we onze plannen presenteren en bespreken met de praktijkdocenten bovenbouw VMBO. In deze presentatie komt ook mijn herontwerp terug. Helaas is deze presentatie nu uitgesteld tot 2 juni, dus ik heb hier ik nog geen verslag van kunnen maken. 


maandag 11 mei 2015

Pecha Pucha presentatie over mijn herontwerp 

Maandag 11 mei was het dan zover. De week ervoor ben ik hard aan het werk geweest om mijn Pecha Kucha voor te bereiden. Eerst begonnen met mijn presentatie te maken en daarna oefenen, oefenen, oefenen..... Het meest spannende vond ik wel dat Pedro de Bruyckere als expert kwam luisteren naar onze presentatie. Ik wilde natuurlijk veel weten over wie hij is en ik heb vele mooie presentaties van hem op YouTube bekeken. Deze maandag bleek ook dat hij ontzettend veel kennis in huis heeft en onderwijskundige theorieën zo even ter sprake brengt.
Mijn presentatie ging voor mijn gevoel erg goed. De belangrijkste feedback die ik kreeg van mijn leerteam was om kritisch te kijken naar de vraagstelling van mijn feedbackformulier. Er ontstond ook een zinvolle discussie over de omslag die docenten/ mentoren zullen moeten gaan maken om de vernieuwing van loopbaanbegeleiding goed door te kunnen voeren. De feedback die ik kreeg was dan ook om na te denken over een training voor mentoren. Binnen mijn herontwerp ga ik een training beschrijven die nodig zal zijn voor de mentoren, zodat we volgend schooljaar dit ook kunnen gaan toepassen. Hieronder den selectie van de dia's.





 








zondag 10 mei 2015

Feedback herontwerp

Vorige week op 2 momenten feedback gekregen. Mijn herontwerp had ik gemaild naar mijn teamleider Dave Vraets. Samen met mijn teamleider vormen wij de kartrekker van de werkgroep vernieuwing VMBO. Het is daarom heel belangrijk dat ik steeds een feedback vraag aan mijn teamleider. Mijn model willen we straks ook daadwerkelijk in gaan zetten binnen de vernieuwing VMBO. De opmerkingen van mijn teamleider heb ik inmiddels verwerkt in mijn herontwerp. Regelmatig voeren wij samen gesprekken voor de voortgang binnen mijn opleiding.


woensdag 6 mei 2015

feedback op ontwerpen van onderwijs (van de pagina)

Ontwerpen van onderwijs

Feedback van Rob van Bakel op mijn laatste trapmodel en ontwerp 6 mei 2015


Hoi Karin,

Dit is je volledige product. Ik gebruik hiervoor de eind-assessment-criteria:
1. Level: 1,5 / Toelichting: Het is beter dan level 1, het is eigenlijk richting level 3, maar het toepassen van de bronnen zou ik explicieter doen.
2. Level: 2 / Toelichting: Waarom is een concept beter dan een andere? Ik neig naar 3.
3. Niet te beoordelen
4. Level: 2 / Toelichting: Duidelijk gekoppeld aan landelijke ontwikkelingen. Ik vind persoonlijk dat je "Loopbaanleren in de 21e eeuw; Loopbaancompetenties M. Kuijpers" veel beter overdraagbaar is dan die van de leerlingen.
5. Level: 1,5 / Toelichting: Voor de overdraagbaarheid zou ik meer zetten op de visualisaties.
6. Level: ? / Toelichting: Op school doe je dit al wel, maandag krijgen we pas feedback van de expert. Ik kan dus nog niks zeggen over hoe je dat mee neemt.
7. Level: 1,5 / Toelichting: Offline doe je dit wel, maar tip: Leg zulke feedbackmomenten ook vast op je blog. Dan heb je bewijs dat je reflecteert ahv feedback vanuit je leerteam.
8. Level: 2,5 / Toelichting: Je bent creatief met de kaders, je product ik volgens mij ook nuttig voor andere vmbo's. 

Tip1: kijk naar wat alle indicatoren zijn, misschien kan je hier expliciet naar toe werken.
Tip2: In je literatuurlijst heb je veel bronnen, maar hoe weet ik waar je die gebruikt heb? Het lijkt alsof je een aantal bronnen opsomt, je moet duidelijk laten blijken dat je die gebruikt hebt anders zal de eerste op 1 uit kunnen komen.

succes met je presentatie.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Feedback van Rob van Bakel op mijn trapmodel en herontwerp
Peerfeedback Trapmodel
Aan:
Karin van Grispen
Gegeven door:
Rob van Bakel
Datum:
20 april

Wel/ niet
Toelichting:

Algemeen
Expliciete relatie met kerndoelen/ eindkwalificaties
ja
nee
nvt
Je verwijst duidelijk naar de grote lijnen en de (ontbrekende) leerdoelen van LOB. Je geeft zelf heel volledig aan wat beoogd wordt. Je onderbouwing geeft gestructureerd richting.
Duidelijke verwerking van onderliggende theorieën of concepten, incl. verwijzing naar literatuur
ja
nee
nvt
Ik had op je blog al gelezen over de prestatiematrix. Origineel en sterk ingezet. Tip: kun je verwijzen naar literatuur mbt deze matrix?

Overige literatuur vanuit paper is volledig.
Expliciete, duidelijk onderscheiden aspecten waarop groei bij de lerende wordt nagestreefd?
ja
nee
nvt
In je trapmodel heb je indicatoren die horen bij een bepaald vlak, ik herken onderscheidt in de vlakken, maar zie geen “groei” aan de hand van de indicatoren. Is het zo dat communiceren het hoogste doel is? Of dat zelfsturend handelen het beoogde hoogste doel is?

Qua indicatoren verwacht ik in een kolom steeds dezelfde indicatoren maar omschreven voor: reproductief handelen / productief handelen / zelfsturend handelen.
De trap is goed overdraagbaar
ja
nee
nvt
Het lijkt me heel werkbaar voor leerlingen en mentoren. Ik denk dat dit toepasbaar is op alle beroepsgerichte vmbo’s

M.b.t. de “traptreden”
Goede toepassing van  (impliciete of expliciete) taxonomie (ën)

ja
nee
nvt
Zoals bij de verwerking van theorieën omschreven, mooie taxonomie
SMART geformuleerd?

ja
nee
nvt
SMAR(T)
Specifiek – ja, mits leerlingen weten wat de loopbaancompetenties zijn.
Meetbaar – ja, het is heel digitaal: wel/niet. Leerling kan bewijzen hiervoor vastleggen in het omschreven portfolio.
Acceptabel & Realistisch: Mijn indruk (als vmbo-tl docent) is dat deze indicatoren bovenbouw-leerlingen basis & kader hier goed mee uit de voeten kunnen mits ze voorkennis hebben van “kwalificaties” “competenties” en andere termen. Misschien zijn sommige zinnen net iets te moeilijk omschreven, dat kan jij beter beoordelen dan ik.
De traptreden zijn goed oplopend

ja
nee
nvt
Het is niet helder. Je matrix is twee dimensionaal en loopt om in complexiteit naarmate je naar beneden gaat.
Je zou binnen een kolom steeds hetzelfde aantal indicatoren verwachten die over hetzelfde gaan en in complexiteit toenemen (dus wel verschillend per kolom).
De trap beschrijft doelen, geen activiteiten

ja
nee
nvt
Eigenlijk overal, behalve bij “Hoe moet ik me gedragen” daar zijn het activiteiten.

---------------------------------------------------------------------------------


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


17 april 2015

Na een aantal brainstormsessies op school met collega's, leerlingen en teamleider heb ik het onderwerp van mijn herontwerp aangepast. In mijn paper van LA1 heb ik een aantal bevindingen gedaan, die ik wil gaan gebruiken in mijn herontwerp. Mijn herontwerp gaat nu specifiek over LOB binnen de vernieuwing van het VMBO. LOB wordt het vliegwiel in het keuzeproces en zal vorm gegeven moeten worden in de praktijklessen. Hier ligt voor mij de uitdaging om alle onderzoeken over LOB van Marinka Kuijpers, Frans Meijers, Tom Luken etc. etc. te bundelen en daar conclusies uit te trekken voor het LOB verhaal op mijn eigen school. Voor dit herontwerp ligt nog erg weinig vast, alleen dat het aan de 5 loopbaancompenties van Marinka Kuijpers moet voldoen en dat de leerling deze competenties dient aan te tonen. Hierbij wil ik de 21 century skills betrekken en mijn twee diemensies wordt de leerling en de docent. Mijn trapmodel ga ik maken zowel met de leerling als uitgangspunt en de docent als uitgangspunt.







Eerste gedachten over een nieuw onderwijsontwerp:

Op onze school krijgen de leerlingen vanaf klas 1 een mentorles. De invulling van deze mentorles ligt niet vast. Iedere mentor vult deze les op zijn eigen manier in.

Ik wil een curriculum gaan ontwerpen voor de invulling van de mentorlessen van klas 1 t/m 4 met doorlopende leerlijnen. Hierbij wordt mijn uitgangspunt de 21 century skills. Het thema van de mentorlessen wordt leren leven, leren leren en leren kiezen. Voor dit laatste onderdeel leren kiezen ga ik lessen ontwerpen die de mentoren kunnen gebruiken in het mentoruur.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Karin,
    Dit lijkt me een goed idee met veel mogelijkheden. Het is nu nog weel heel breed. In je idee zie ik een dimensie terug waarbij de leerling centraal staat (bijv. een 21th century skill) en een dimensie die iets zegt over docentvaardigheden. Dit moet nog verder aangescherpt worden. Probeer dmv je curriculum analyse tot focus te komen. Bijvoorbeeld, een zwakte uit het oude programma nu wel goed te ontwikkelen. En misschien eerst voor leerjaar 1 en/of 2. Kijk ter voorbereiding van de volgende bijeenkomst ook welke inhoudelijke doelen je wilt realiseren. M.a.w. probeer de komende weken tot focus te komen. Zorg dat je je ontwerpproces inzichtelijk maakt voor anderen (bijv. op dit blog). Dus: welke stappen zet? wie betrek je? hoe creëer je draagvlak bij je management en collega's? etc. As. maandag hebben we wel even tijd om te sparren.
    grt. Michiel
    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan aan de hand van je blog zien dat je al een deel van mijn feedback ahv eind-assessment-criteria hebt mee genomen. O.a. de visualisaties en je pitch hebben hier in bijgedragen. Goed bezig, straks is alles level 3!
    BeantwoordenVerwijderen